Kent je de website 365dagensuccesvol.nl? Het is een initiatief van David de Kock en Arjan Vergeer. Zij hebben een prachtige missie en vertellen daar alles over op hun website. Ook schrijven zij regelmatig columns in diverse Dagbladen. Hieronder één van die columns, met het verhaal over Marieke en Vincent. Het had zo maar een case uit één van onze mediation sessies kunnen zijn. Daarom delen wij hun column graag op deze site.

Marieke begint te vertellen, Ze is al jaren samen met haar man Vincent en het grootste deel van de tijd best gelukkig. Toch voelt ze dat er iets scheef zit. Ze wonen in hetzelfde huis, zijn ouders van dezelfde kinderen, maar ze zijn niet ECHT samen, Er staat iets tussen hen in – en iedereen kan dat zien. Zij is heel eerlijk. Ze verteld dat ze de eerste keer in verwachting raakte van haar vriend. Hoe ze daarvan schrok, in paniek raakte bijna. Hoe ze vervolgens volstrekt op eigen houtje, zonder instemming van haar geliefde, het vruchtje heeft laten verwijderen. Háár abortus met een man naast haar die dat kindje zo graag had gewild. In zijn ogen maakte zij hun kindje dood. Het is inmiddels 12 jaar later en aan hem is te zien dat hij haar nooit helemaal heeft vergeven. Natuurlijk hebben ze het uitgepraat en natuurlijk zijn ze blij met de kinderen die later volgden, maar de pijn staat tussen hen in als een massief zwart blok. Onder alle lagen van aanpassing en sociale wenselijkheid, is hij nog steeds boos. Nu weten we allemaal dat verbitterd blijven niet zo slim is. Boeddah zij al dat verbitterd blijven hetzelfde is als vergif drinken en hopen dat de ander daardoor sterft. Maar vergeven is ingewikkeld; hoe vergeef je iemand die jou pijn heeft gedaan? Kan dat eigenlijk wel? Het eerste dat Vincent leert, is dat vergeving niet hetzelfde is als instemmen. Door te vergeven, geef je niet met terugwerkende kracht opeens toestemming voor het kwetsen. Het is geen vorm van wegmaken, het is vasthouden in een andere vorm. Hij keerde zien dat vergeven geen verontschuldiging is, waarbij je achteraf zegt dat de ander nergens schuld aan heeft. Juist bij vergeving zie je WEL die schuld en leer je vervolgens met liefde naar de keuze van de ander te kijken. Vergeving verandert het verleden niet, hooguit de toekomst. Maar vooral leert Vincent dat het niet Marieke is die hij wil vergeven. We denken vaak dat vergeving gaat over de ander, terwijl er ondertussen maar één iemand is die je hebt vergeven; jezelf. Want wie heeft het zover laten komen? Wie heeft het toegestaan? Wie is met die relatie doorgegaan, ondanks alles? Precies, jijzelf. Op het moment dat je jezelf vergeeft, vergeef je automatisch de ander. Voor vergeven is een ander bijna altijd overbodig. Daar staan ze, Vincent en Marieke, voor het eerst ontmoeten ze elkaar weer. Waar zojuist een massief zwart blok stond, staat nu liefde, want pas als je kunt vergeven, kun je liefhebben.