Werkgevers leren niets van burn-outs bij hun personeel. De schuld wordt vaak bij de zieke gelegd, terwijl op de werkvloer alles bij hetzelfde blijft. Dat zeggen deskundigen na een onderzoek over re-integratie. Uit een ander onderzoek, uitgevoerd door Kantar Public in opdracht van Verzekeraar Zilveren Kruis, blijkt dat één op de zeven werkende Nederlanders last heeft van burn-out klachten als oververmoeidheid en emotionele uitputting. In het onderwijs is dat zelfs één op de vijf stelt het CBS.

Zelf wijten de werknemers in het onderzoek van Zilveren Kruis de disbalans tussen werk en privé als hoofdoorzaak aan. Er ontstaat dus een conflict met die balans. Als er privé kwesties spelen zoals een scheiding of een ziek kind, dan kan dat de laatste druppel zijn voor een burn-out. Deze privé-omstandigheden horen bij het leven. Werkgevers hebben daar dus ook mee te dealen.

Het kost gemiddeld 8 weken tot een jaar om te herstellen. Bijna 30% van de ondervraagden, durft een mogelijke terugval niet te bespreken met de baas, uit angst hun baan te verliezen. Uiteraard blijven daardoor de prestaties op de werkvloer onder druk staan.

Hun uitval wordt vaak ten onrechte gezien als een incident aldus Arnold Bakker , hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasums Universiteit in Rotterdam. Vaak wordt de werknemer op cursus gestuurd. Leren omgaan met stress door te mediteren of een paar sessies mindfulness. Maar dat is symptoom bestrijding. Werkgevers moeten op zoek naar de oorzaak. Daarbij kan een transformatieve mediator behulpzaam zijn.

Een transformatieve mediator kan zowel de werknemer als de werkgever helpen. Met behulp van bepaalde gesprekstechnieken, kan de mediator helpen om de dieper liggen oorzaak van de disbalans tussen privé en werk bloot te leggen. Met de oorzaak op tafel, kan gewerkt worden aan herstel van de balans. Daar profiteert niet alleen de werknemer, maar ook de werkgever van.

Vragen over dit artikel of over ons werk als mediators? Bel ons of stuur een mail. Telefoon 0545-724004 of mail jeroen@jvsmediators.nl