DEN HAAG – De Raad voor de rechtspraak verwacht dat dit jaar in heel Nederland 1660 aanmeldingen voor mediation in behandeling genomen kunnen worden. Daders en slachtoffers in strafzaken gaan dan vrijwillig met elkaar in gesprek onder begeleiding van een bemiddelaar.

 De afgelopen jaren is al volop geëxperimenteerd met dergelijke conflictbemiddeling. De financiering dreigde eind vorig jaar op te drogen, maar onder druk van de Tweede Kamer werd toch 1,5 miljoen euro vrijgemaakt. Daardoor kan het project nu in het hele land worden uitgevoerd.

Zowel officieren van justitie als rechters kunnen zaken die zij geschikt vinden voor mediation aanmelden bij een speciaal bureau. In ongeveer 40 procent van de gevallen weigert één van de betrokken partijen vervolgens deelname.

Als wel wordt overgegaan tot mediation, leidt dat doorgaans tot een positieve uitkomst. In de experimenten slaagde 78 procent van de gestarte mediations”, aldus de raad. Beide partijen geven dan aan tevreden te zijn over de uitkomst.

Het is nog onduidelijk of het project ook in komende jaren doorgang kan vinden. De 1,5 miljoen euro is eenmalig toegezegd. De raad hoopt alvast op verlenging. Wij zijn er heel tevreden over”, zei een woordvoerster. Mediation kan een waardevolle aanvulling zijn op een rechtszaak.”

Bron: Telegraaf 25 april 2017