MARUM – De gemeente Marum schakelt een mediator in die een poging gaat doen om de verstoorde verhoudingen met de Zonnehuisgroep Noord te herstellen. 

Daartoe besloot de gemeenteraad vorige week op voorstel van de VVD-fractie. De liberale aanvoerder Harry Stomphorst noemde de naam van commissaris van de Koning René Paas als mogelijke bemiddelaar.

Marum en de Zonnehuisgroep Noord hadden vergevorderde plannen om nieuwbouw voor zorgcentrum De Hoorn te realiseren als onderdeel van het centrumplan. Geheel onverwacht trok de Zonnehuisgroep in december de stekker eruit.

De gemeente wil nu samen met investeerder Chris Marinus uit Nuis alsnog veertig zorgunits boven de winkels in het nieuwe centrum realiseren. Mogelijk dat de Zonnehuisgroep deze units gaat huren. Het is ook mogelijk dat Marum uitkomt bij een andere zorgaanbieder. De Zonnehuisgroep laat dat laatste niet zomaar gebeuren.

Tijdens de raadsvergadering lag er een vertrouwelijke brief waarin de zorggroep schrijft met een andere investeerder te werken aan een nieuw plan voor nieuwbouw in Marum. Hiermee hoopt de zorggroep onder het boetebeding uit te komen. Formeel stelden B en W de Zonnehuisgroep in gebreke en claimt bijna 70.000 euro. Burgemeester Henk Kosmeijer noemde het nieuwe plan van de zorggroep niet bijster concreet. Ook bij de gemeenteraad heeft de exploitant van onder meer De Hoorn haar krediet inmiddels verspeeld.

Als de Zonnehuisgroep wegvalt bij het centrumplan, scheelt dat de gemeente 220.000 euro aan verminderde opbrengst van de grond. Dat lag de oppositiefracties Gemeente Belangen Marum (GBM) en Toekomst voor Marum (TVM) zwaar op de maag. Net als het CDA hadden die partijen de Zonnehuisgroep tijd willen geven om haar plannen nader uit te werken.

In reactie noemde wethouder Jan Vos (PvdA) uitstel ongewenst. Hij vindt dat de gemeente de gemaakte (vernieuwde) afspraken met ontwikkelaar Marinus en ook supermarkt Lidl die intrek neemt in de nieuwbouw in het centrum, moet nakomen. De gemeenteraad volgde hem hierin.

 

Bron:Westerkwartier (www.het-westerkwartier.nl)