Het is mogelijk om een omgangsregeling voor uw huisdier overeen te komen. Van belang is dat u samen met uw ex-partner overeenstemming bereikt over de inhoud van de regeling. Lees hieronder een aantal punten waar u rekening mee moet houden.

Een huisdier is geen kind

Een hond of een ander huisdier is geen kind. Maar dat heeft wel een belangrijke juridische consequentie die gemakkelijk over het hoofd wordt gezien. Uw huisdier is voor de wet namelijk niet meer dan een roerende zaak; een gezamenlijke bezit dat verdeeld moet worden.

Normaal gesproken worden roerende zaken eerlijk verdeeld onder de partners. De één krijgt de piano, de ander de scooter. De muziekcollectie gaat naar de één en de tuinstoelen naar de ander. Maar wat nu als beide partijen erg gehecht zijn aan het huisdier? Een omgangsregeling voor uw huisdier, zoals die ook voor kinderen geldt, is dan ook niet zonder meer mogelijk. Maar u kunt wel zelf afspraken maken.

Leg afspraken goed vast

Als u het erover eens bent dat uw huisdier bij beiden mag verblijven, leg de omgangsregeling voor uw huisdier dan zorgvuldig vast in het echtscheidingsconvenant. Dan is voor beide partijen duidelijk wat er afgesproken is.

Als één van beiden zich later bedenkt, dan geldt in beginsel gewoon de gemaakte omgangsregeling voor het huisdier. Pas als beiden de afspraak willen aanpassen, kunt u tot aanpassing overgaan. Tenzij de rechter anders beslist. In praktijk komt het echter weinig voor dat gescheiden mensen zich tot de rechter wenden voor een aangepaste omgangsregeling huisdier.

Komt u er zelf niet uit?

Vindt u het in het belang van beiden én het huisdier dat er een omgangsregeling voor uw huisdier overeengekomen moet worden? Heeft u het onderling geprobeerd af te spreken, maar is dat niet gelukt? Schakel ons dan in! Wij helpen u graag bij het maken van goede afspraken omtrent de omgangsregeling voor uw huisdier. Afspraken waar u beiden achter staat.