De sinds twee jaar lopende pilot met mediation in strafzaken is plotseling de nek omgedraaid. Minister Ard van der Steur maakte bekend niet langer geld te willen steken in deze vorm van bemiddeling: het zou te veel geld kosten en weinig resultaat opleveren. Terwijl zowel slachtoffers als mediators juist lovend zijn.

Het mediation experiment is drie jaar geleden gestart in de helft van het land. Bedoeling is dat slachtoffer en verdachte met elkaar in gesprek gaan over wat er is gebeurd onder begeleiding van een mediator. Ze kunnen afspraken maken, met elkaar praten over een geschikte schadevergoeding en een verdachte kan ook spijt betuigen.

Kostenplaatje

Strafvervolging van de verdachte gaat wel gewoon door, maar de uitkomst van het mediationtraject wordt meegewogen in een eventuele uitspraak. Voorwaarde voor mediation is wel dat alle partijen met elkaar willen praten. Een slachtoffer kan op ieder moment besluiten ermee te stoppen.

Volgens alle betrokken was de proef erg succesvol. In 80 procent van de zaken komt men eruit en hoeft de zaak zelfs niet meer naar de rechter. In alle overige gevallen gaat de rechtszaak wel door. Ondanks dit succes trekt Van der Steur toch de stekker eruit. De belangrijkste reden is dat het project niet zelfbedruipend is, wat wel de verwachting zou zijn.

Kamerlid Jeroen Recourt diende deze week een amendement in om ervoor te zorgen dat de pilot niet verdwijnt. Kijk hier naar zijn pleidooi.