Wat is de waarheid? De waarheid is subjectief. Het is wat we er zelf van maken. Kies de waarheid waar je je goed bij voelt. Concentreer je op wat je wilt ervaren. De wereld hoef je daarvoor niet te veranderen. Alleen je overtuigingen. Dat is ook veel makkelijker.

Aan sommige waarheden kun je niet twijfelen, ze zijn absoluut. De zwaartekracht is zo’n waarheid: als je van een duikplank springt, val je naar beneden. Er is geen ontkomen aan, hoe hard je het ook probeert. Zelfs met positief denken blijf je niet zweven. Maar de meeste ‘waarheden’ zijn subjectief: ze zijn niet wetenschappelijk bewezen. Ze zijn vaak niet meer dan een aanname, een mening, een overtuiging.

Stel: jij en ik lopen door dezelfde winkelstraat. Jij concentreert je op alles wat leuk is en ik concentreer me op de vervelende dingen. Aan het einde van de straat wisselen we onze ervaringen uit. “Deze winkelstraat is een ramp”, zeg ik. “Er lopen alleen maar chagrijnige mensen, de muziek is te hard, er ligt overal rommel en alles is veel te duur.” “Waar heb je het over?” zeg je. “Ik heb gelachen met een verkoper en iemand heeft me de weg gewezen. De winkels zagen er prachtig uit en ik heb meer dan één aanbieding gezien.”

Twee verschillende mensen, twee verschillende meningen. Maar wel dezelfde straat. Wie heeft er nu gelijk? Jij. Jij hebt altijd gelijk. Jij hebt gelijk als je de maatschappij een puinhoop vindt, je leven een last en jezelf niet de moeite waard. Je hebt ook gelijk als je de maatschappij een zegen, je leven een mooi cadeau en jezelf helemaal geweldig vindt. Wat je ook denkt, in jouw ogen heb je altijd gelijk. Maar de vraag is, wat voor gelijk wil je hebben? Wat voor waarheid wil je zien?

Het probleem is dat we kijken met een bepaalde bril en dan denken “Zo is het”. We realiseren ons niet dat juist die bril bepaalt wat voor wereld we zien. Die bril bepaalt of de wereld roze of zwart is. Die bril is het bewijs van je gelijk. En de wereld is gewoon zoals hij is: goed en slecht, mooi en lelijk, leuk en vervelend. En dat allemaal tegelijkertijd.

De kleur van je bril wordt bepaald door je overtuiging. Jouw idee van de waarheid. Die overtuiging wordt bepaald door je ervaringen uit het verleden. Als je ooit door een hond bent gebeten, denk je dat honden gevaarlijk zijn. Als je thuis met honden hebt gespeeld, denk je dat honden lief zijn. Je overtuiging bepaalt de werkelijkheid.

Met je overtuiging over honden ga je nieuwe ervaringen aan. Als je bang bent voor honden, loop je om als je ze ziet. Je overtuiging wordt daarmee sterker: de wereld is vol met gevaarlijke beesten. Als je honden leuk vindt, aai je ze en speel je ermee. Ook die overtuiging wordt sterker: de wereld is vol met lieve beesten. Zo wordt het een zelfvervullende voorspelling: je krijgt wat je denkt.

Bepaal wat voor wereld je wilt zien. Je hebt de keuze. Concentreer je op de mooie dingen: de leuke mensen, de mooie plekken, de fijne ontmoetingen, de goede ervaringen. Vergeet al het andere. Dat wil je toch niet ervaren. Vergeet de chagrijnige mensen, de files en de regen. Je ziet ze nog wel, maar je concentreert je er niet meer op. Zo worden ze minder belangrijk. Je waarheid (het leven is mooi) wordt daarmee je werkelijkheid.

Een tijd geleden zat ik in de file, in de regen. Niet een plek waar je veel vrolijke mensen ziet. Ik keek naar rechts en zag een chagrijnige man die ongeduldig met z’n vingers op het stuur zat te trommelen en binnensmonds zat te vloeken. Ik keek naar links en zag een vrouw. Ze was keihard aan het meezingen met de radio, alsof ze op het podium stond. Ze zaten in dezelfde situatie, maar hadden toch compleet andere ervaringen.

Concentreer je op wat je wilt ervaren. Kies de waarheid die het beste bij je past. Waar je je goed bij voelt. De wereld hoef je daarvoor niet te veranderen. Alleen je overtuigingen. Gelukkig maar!

Deze tekst is van Frank de Moei (professioneel coach en eigenaar van Newstart.nl). Hij heeft een prachtig boek geschreven: ‘De sleutels van geluk en succes.‘ Door de juiste gedachten, acties en inzichten leer je in dit boek stap voor stap je doelen te bereiken en je goed te voelen.