Bij mediation worden we regelmatig geconfronteerd met cliënten die worstelen met emoties. Vaak ontstaan uit onverwerkt verdriet, nare gebeurtenissen en ervaringen. Deze emoties zorgen voor onbegrip, frustraties, teleurstelling en boosheid. Maar in bepaalde gevallen ook voor woede, haat of zelfs doodswensen.

We hebben het nu even niet over gevallen waarbij door een misdrijf of ongeluk een geliefde, familielid of dierbare is omgekomen. Om met dat soort vreselijke situaties om te kunnen gaan, hebben we in Nederland nog bergen werk te verzetten. Slachtofferhulp schiet in dit land nog behoorlijk te kort. We hebben het hier dus over andere oorzaken dan geweld en misdrijven.

Zelfs als je ECHT begrijpt, dat wrok een blokkade is om in het hier en nu te leven, is het nog niet zo makkelijk om je hiervan te bevrijden. Het is vaak moeilijk te accepteren wat er is gebeurd. Laat staan de veroorzaker te accepteren of zelfs te respecteren.

Toch zien we in de praktijk dat de wens om het leven weer op te pakken, de ervaringen uit het verleden als leermomenten te zien om vervolgens ‘bevrijd’ verder te gaan, wrok en haat kan overwinnen. Op het internet is er veel te vinden over wrok en rancune. Zoals onderstaand artikel van de website “Verken je geest” (www.verkenjegeest.com)

Wat is wrok?

Wrok is een onopgeloste emotie als resultaat van een situatie die ongemak veroorzaakt die we nog niet hebben geconfronteerd en die in plaats daarvan onderdrukt is gedurende een langere periode, waardoor het ongemak ook voortduurt. De wrok blijft en het lijden dat daarmee samengaat ook. Als er een gevoel van wrok in ons achterblijft dat we niet kunnen oplossen, zullen onze herinneringen aan de pijn altijd aanwezig zijn.

Wat is rancune?

Rancune is de drempel van wrok. Het is een emotie die bestaat uit pijn, kwaadheid en woede gericht op de persoon of situatie die ongemak veroorzaakte. Als je boos bent, vergeet je niet wat er is gebeurt en zo blijven de pijn, kwaadheid en woede hangen, alsof het net gebeurd is. Rancune weerhoudt ons ervan in het heden te leven, want we dragen altijd de last mee van hetgeen in het verleden gebeurd is en dit veroorzaakt emoties zoals pijn, kwaadheid, verdriet en woede.

Rancune is een gewicht waardoor je niet vooruit komt in het leven, want er is nog steeds een blokkade die opgelost moet worden. Daardoor kijken we niet naar de toekomst en genieten we niet van het heden.

Door wrok kunnen we niet de volgende stap zetten als het gaat om het verwerken van pijn. Daarom is de houding van een haatdragend persoon erop gericht om wraak te nemen op degene die hem of haar heeft gekwetst. Het is een emotie die wraak, vijandigheid, agressie en haat bevordert, gericht op de persoon die verantwoordelijk is voor het lijden of de schade. Het is belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat de enige persoon die nog steeds lijdt onder wat er is gebeurd, jijzelf bent. Als je kwaad bent, zorgen de rancune en bitterheid dat het lijden alleen maar langer duurt, zonder oplossing.

De realiteit is dat door tijd we afstand nemen van die situatie en de persoon en wraak zal onze rancune waarschijnlijk niet oplossen. En zelfs als de mogelijkheid tot wraak er was, zou het alle pijn die je hebt opgebouwd niet verlichten, want de consequenties of het volgende conflict kunnen de schade niet verhelpen. De pijn van anderen verlicht nooit je eigen pijn. Daarom is wraak niet de manier om je lijden te verzachten.

Dus hoe bevrijden we ons van wrok en rancune?

Als eerste is het het beste om de situatie op te lossen voordat het gebeurt, zodat we ons kunnen uitdrukken en gerespecteerd kunnen voelen. Op deze manier zullen we geen wrok koesteren, omdat we de situatie al onder controle hebben en er zal geen bitterheid ontstaan. Als we al leven met rancune en wrok, kunnen we onszelf ervan bevrijden door te accepteren wat er is gebeurd en de andere persoon te respecteren. Na deze taak van acceptatie en respect moeten we besluiten wat voor soort relatie we aan willen gaan met die persoon. Respect betekent niet dat je het altijd met elkaar eens moet zijn, dus we hoeven geen herhaling van het eerdere voorval mee te maken.

Door dit proces zullen we ons bevrijd voelen van het lijden en het overtollige gewicht zal van ons worden afgeworpen, zodat we een gelukkiger leven kunnen leiden.

Wil je hier verder over praten? Meld je dan bij één van onze mediators. We kunnen je wellicht verwijzen of we kunnen samen met je conflictpartner aan het werk voor een gelukkiger leven zonder wrok en rancune.