Ken je dat? Zo’n collega die altijd maar aan het mopperen is? Lastig in de omgang, altijd tegendraads en altijd negatief? Zo iemand die je liever uit de weg gaat, want elke vraag die je hem of haar stelt resulteert vrijwel altijd in een ‘gesprek’, waarbij je voor van alles en nog wat wordt uitgemaakt. Je hebt al lang opgegeven je af te vragen waarom die collega zo akelig reageert. Alle zijn of haar opmerkingen, worden vaak negatief beoordeeld. Heel vervelend want het overschaduwt misschien wel waardevolle inzichten die zo’n collega deelt op de werkvloer. Heb je je wel eens afgevraagd wat voor verlammend effect zo’n collega kan hebben op de prestaties van een afdeling of van een bedrijf? En dan hebben we het nog niet eens over de kosten! Vaak eindigt zo’n situatie in een fikse ruzie op de werkvloer.

Zo’n ruzie wordt door een mediator vaak gezien als een symptoom van iets anders. Speelt er iets onderhuids? Waarom gedraagt die collega zich zo? Was hij of zij altijd al zo? Is er iets gebeurd op de afdeling? Of thuis? Wat speelt er nog meer in het bedrijf? Wat zou er moeten gebeuren om de werksfeer weer te herstellen? Welke positieve eigenschappen brengt deze collega mee en hoe kan er voor worden gezorgd dat communicatie voortaan wel constructief en prettig verloopt?

Geloof het of niet, er blijkt verandering mogelijk door een mediator in te schakelen. Relaties worden onder de loep genomen en reputaties worden opnieuw geijkt. Vaak worden er goede oplossingen gevonden. Dat is in het belang van het welzijn en welbevinden van alle collega’s. En daarmee in het belang van het kapitaal van elk bedrijf. Het is een verantwoording van het management en een onderdeel van duurzaam personeelsbeleid. Laat medewerkers niet doormodderen. Schakel een onafhankelijk mediator in. Herstel de communicatie en creëer ruimte voor een oplossing. Bel 0545-724004 of mail jeroen@jvsmediators.nl voor meer informatie.